Monday, November 24, 2014

Διάλογος των πολιτισμών μέσα από την Παγκόσμια πολιτιστική, φυσική και άυλη Κληρονομιά της UNESCO

Το σχέδιο «Διάλογος των πολιτισμών μέσα από την Παγκόσμια πολιτιστική, φυσική και άυλη Κληρονομιά της UNESCO» είναι μια πολιτισμική πρόταση που σκοπό έχει να φέρει κοντά νέους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και να τους ενώσει σε μια διαπολιτισμική συνεργασία. Το έργο επιδιώκει να εμπλέξει τους νέους ανθρώπους στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής, φυσικής και άυλης κληρονομιάς και να ενθαρρύνει την συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για μνημεία που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Εσθονία και η Τυνισία. Οι συμμετέχοντες ηλικίας 13-30 ετών, σύνολο 60 (10 από κάθε χώρα), θα συνοδεύονται από 12 συνοδούς (2 από κάθε χώρα).

Πριν από την περίοδο της κινητικότητας, οι νέοι συμμετέχοντες θα δουλέψουν σε ομάδες για να προετοιμάσουν τις παρουσιάσεις της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO της χώρας τους. Επίσης θα προετοιμάσουν Πολιτιστικές Βραδιές αφιερωμένες στην άυλη κληρονομιά της χώρας τους που μπορεί να περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, χορούς, παιχνίδια ρόλων, αφηγήσεις και παραδοσιακά παιχνίδια. Επιπρόσθετα, κάθε συμμετέχον θα συλλέξει πληροφορίες για μία ιστορική τοποθεσία της επιλογής του, ώστε να την προτείνει προς εξέταση για να ενταχθεί στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO.

Κατά την διάρκεια της κινητικότητας που θα γίνει στην Κόρινθο, στην Ελλάδα, οι νέοι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν στους συναδέλφους τους την Παγκόσμια Κληρονομιάς της UNESCO της χώρας τους, θα παρουσιάσουν τις Πολιτιστικές Βραδιές αφιερωμένες σε κάθε συμμετέχουσα χώρα και όλοι μαζί θα παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια. Προκειμένου ένα μνημείο να συμπεριληφθεί στην λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO πρέπει να έχει εξαίσια παγκόσμια αξία και να πληροί τουλάχιστον ένα από τα δέκα κριτήρια ένταξης. Οι νέοι συμμετέχοντες θα δουλέψουν σε ομάδες για να εξετάσουν τα κριτήρια των προταθέντων μνημείων και τελικά θα προετοιμάσουν παρουσιάσεις των μνημείων αυτών με επιχειρήματα για την ένταξή τους στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν κατά τη διάρκεια του συνέδριου «Παγκόσμια Κληρονομιά και Νέοι» την περίοδο της κινητικότητας, ενώπιον κοινού ειδημόνων του τομέα που θα πραγματοποιήσουν εισηγήσεις σε θέματα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τον ρόλο των νέων ανθρώπων. Έχοντας ως κεντρικό άξονα την Ευρωπαϊκή πολιτισμική ποικιλομορφία, το έργο επίσης συμπεριλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα πολιτιστικά δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή πολυπολιτισμικότητα. Τέλος οι νέοι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα, όπου σε συνεργασία με το προσωπικό που εργάζεται σε αυτά, θα οργανωθούν πολλές δραστηριότητες διαδραστικής – βιωματικής μάθησης.

Μετά την περίοδο της κινητικότητας, κάθε χώρα θα οργανώσει μία μικρής κλίμακας εκδήλωση για να παρουσιάσει τα παραδοτέα των εργασιών, δηλαδή τις τοποθεσίες που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και για την διάδοση των αποτελεσμάτων τους έργου.

Το παρών έργο θα εμπλέξει τους νέους στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα εμπνεύσει τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να υποστηρίζουν τις πολιτισμικές πρωτοβουλίες των νέων ανθρώπων. Μέσα σε ένα κλίμα διαπολιτισμικής κατανόησης, το έργο θα προωθήσει την αλληλεγγύη μεταξύ νέων ανθρώπων από διαφορετικές χώρες και θα τους ενθαρρύνει να σχηματίσουν το μέλλον της Ευρώπης όπου οι διαφορές είναι ευκαιρίες που εμπνέουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα παρά εμπόδια για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

0 comments:

Our Visotors

Flag Counter
 
Facebook RSS Contact VK